Recept: Kolakakor

Otroligt goda, sega kakor som smakar kola.
 
Farmors/Mormors kolakakor

Både min farmor och mormor brukar baka dessa... jag har väl hjälpt till någon gång ibland men igår provade jag själv och jag måste säga att de blev otroligt goda! Alla borde testa.
Du behöver:
200 gram smör (margarin)
5 dl vetemjöl
2 msk sirap
2 msk vaniljsocker
2 dl socker
2 tsk bakpulver
 

Först av allt: Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att hälla i vaniljsockret, vetemjölet och bakpulvret i en bunke. Resten av ingredienserna lägger du i en matberedare/mixer, eller i en annan bunke om du inte har en mixer. 
Blanda om i bunken medans matberedaren mixar.
Häll i bunkens innehåll i mixern. Mixa. Degen ska se ut så här när den är klar:
Gör hela degen till en stor boll och gör den fast, dvs att den inte smular sönder. När du har fått den någorlunda fast så delar du bollen till två bollar, och gör de fasta. Något som funkade för mig var att kasta degbollen (HAHA LÅTER SÅ KONSTIGT) i luften, "jonglera" med den och knåda den ordentligt. Jag kastade den i bänken när jag trodde att den var klar, och om den smular när du kastar den i bänken, är den inte tillräckligt fast. När båda degarna är fasta tar du fram en plåt och bakplåtspapper. Rulla degen (fortfarande på bänken) Tills du får en lång "korv" (HAHA). Sen lägger du de på plåten och plattar ut dem. Så här ska de se ut när det är klart:
 
Sätt in plåten i ugnen. Den ska helst sitta högt upp. När du tar ut dem efter cirka 20 minuter ska de ha en gyllenbrun färg. 
Och se ut som på bilden ovan. (Mina degar blev lite för långa så jag fick göra en liten i mitten, självklart kan ni dela den i 3 om ni vill) Det gör inget om kakorna fortfarande är mjuka, de stelnar efter några minuter. Skär de snett för att få en snygg form.
Voíla! Nu har du kolakakor, det är bara att hugga in! :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Kom ihåg mig?

Namn:

Mail: (publiceras ej)

Hemsida/Blogg:

Kommentar:

Trackback